VILLA VOLLEBREGT

architectuur
jaar: 2005-2008

type: volledige opdracht

locatie: Lisdoddelaan, Kleine Rieteiland, IJburg, Amsterdam

status: opgeleverd

cliënt: Ellen en Erik Vollebregt

team: Jeroen Mensink, Arjen Zaal, Bob Mantel, Cas Bollen, Erwin Zomers, Jan-Willem Simons, Joke van Kerschaver (interieur)

aannemer: Blanksma Bouwbedrijf, Vesting Bouw (uitbreiding)

buitenruimten: Rob Aben Landschapsarchitectuur, Mark van der Bij

meubelmaker: Robert Jetten, Mooiwerk Interieur

fotograaf: Kees Hummel
Het woonhuis voor Ellen en Erik Vollebregt aan de Lisdoddelaan in de nieuwe Amsterdamse vinexwijk IJburg is onderdeel van het Kleine Rieteiland, waar particuliere opdrachtgevers hun individuele woning konden realiseren. In het stedenbouwkundige plan van John Bosch, met een pleinachtige ontsluiting en de kenmerkende, hoge, aaneengesloten tuinmuren aan de openbare ruimte, is de woning terughoudend en relatief gesloten naar de straat toe.

Het contrast is groot met de spectaculaire binnenruimte, rijkelijk voorzien van daglicht, die aan de achterzijde panoramisch uitkijkt over het water op de oude Diemerzeedijk. De geschakelde woning is georganiseerd rondom een aantal patio’s, hoven en vides, die het daglicht tot diep in het gebouw laten binnendringen en voor verrassende doorzichten zorgen.
De woonruimte op de begane grond (keuken, eet-, woon- en studeerruimte en bibliotheek) is rondom een patio gerangschikt, die op zachte dagen bij de woonruimte betrokken kan worden door grote schuifpuien aan drie zijden. De patio biedt een windbeschutte plek op de vele winderige dagen die het eiland rijk is en biedt tevens meer privacy dan de achtertuin.

De verkeersruimte op de eerste verdieping bevindt zich rondom een twee verdiepingen hoge lichthof, met een grote, te openen lichtkap. Hier bevinden zich de slaapkamers en de badkamers, met toegang tot een ruim en zonnig dakterras met uitzicht op het Diemerpark.


Middenin in de woonruimte staat de patio, waar omheen de woonkamer, keuken, studiehoek en bibliotheek georganiseerd zijn.
Naar de straat - richting het noorden - is de woning gesloten. Eenmaal binnen valt de openheid naar het park en het rijke daglicht door alle patio’s op.

Achter de eikenhouten voordeur ligt de eerste patio. Deze besloten buitenruimte is van de parkeerplaats gescheiden door een op maat gemaakt eikenhouten scherm, dat doorloopt tot in de woning en daar onderdeel wordt van de trap.

Doorzicht vanaf de entree naar de parkeerplaats.

Binnen- en buitenruimtes lopen in elkaar over. De patio biedt een beschutte buitenruimte op winderige dagen.

Ingebouwde verlichting in de natuurstenen vloer laat de patio ‘s avonds oplichten als een lampion.

De borstwering van de overloop op de eerste verdieping is afgewerkt met hetzelfde eikenhout als de voordeur en het grote houten lattenscherm.

De volledig glazen achtergevel laat de tuin en de woonruimte naadloos in elkaar overlopen.
Mark