STUDIO APPARTEMENT
PRINSENEILAND

architectuur, interieur

jaar: 2004-2005

type: volledige opdracht

locatie: Prinseneiland, Amsterdam

status: opgeleverd

cliënt: vertrouwelijk

team: Jeroen Mensink, Giel Groothuis, Matthijs Klooster, Yvonne Modderman

meubelmaker eettafel: Robert Jetten, Mooiwerk Interieur

fotograaf: Kees HummelIn een oud pakhuis op het Prinseneiland in Amsterdam is een nieuwe woon-, werk- en tentoonstellingsruimte gerealiseerd, ruimtelijk georganiseerd rondom een glazen badkamer. De oude woning is tot en met de bedrading en de leidingen leeggehaald en in dit lege casco is een geheel nieuw appartement gemaakt.
Alle ruimten staan in open verbinding met elkaar in deze loft-achtige leefruimte. Een grote, verdiepinghoge kast markeert de entree tot het appartement en vormt aan de voorzijde een nis voor de bibliotheek en aan de achterzijde een verborgen nis voor het toilet. De glazen badkamer kan als een lampion worden aangezet om de gehele ruimte te verlichten. De slaapruimte gaat schuil achter grote kasten en een matglazen scherm.
Op een aantal plekken zijn museale verlichtingscondities gecreëerd met ‘wall washers’, cruciaal om de bewerking van haar eigen foto’s goed te kunnen beoordelen en de verzamelde kunstwerken uit te lichten.
Naast de verbouwing en de vaste inrichting hebben we ook de grote, vierkante eettafel ontworpen. Op maat gemaakt voor deze ruimte, biedt de tafel plaats aan 8 tot 12 personen.


De glazen badkamer verdeelt de verschillende woonfuncties over de open ruimte.


Badkamer, keuken, kasten, eettafel, alles is op maat gemaakt voor dit appartement.

Zelfs het blad van de wastafel is van glas.


Een verdiepingshoge melkglazen deur leidt naar de slaapruimte.

De bar en de voordeur zijn afgewerkt met hetzelfde fineer (uit hetzelfde boek).

De grote vierkante eettafel is ingelegd met vier grote driehoeken van fineer. De houten stoelen zijn op bijpassende kleur gebracht.

Mark