NIEUWE HERENGRACHT

architectuur

jaar: 2015-2018

type: verbouwing woonhuis

locatie: Nieuwe Herengracht, Amsterdam

status: uitgevoerd

cliënt: vertrouwelijk

team: Jeroen Mensink

aannemer: JAM*


fotograaf: Kees Hummel

video: videolink


Eind vorige eeuw verscheen aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam een bijzonder gebouw van de hand van architect Tjaarda Mees, op de plek waar zich voorheen de poort naar het binnenterrein bevond. Het smalle, stalen huis met rondom veel glas werd echter te warm in de zomer en bleef te koud in de winter. Ook het geluid van de stad werd door de schil van het gebouw maar matig geweerd.


Na analyse van de bouwkundige details, hebben we een reeks van ingrepen in gang gezet, zoals het aanbrengen van automatische zonwering aan de voorzijde. Deze zonneschermen zijn subtiel onderdeel gemaakt van de bijzondere gevel van het gebouw en houden de warmte buiten. De achtergevel wordt in fases vernieuwd en beter geïsoleerd tegen warmte, koude en geluid. Voor dit project zijn we niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp, maar ook voor de coördinatie van de uitvoering.
Het bestaande huis werd te warm in de zomer en bleef te koud in de winter. Aanpassingen aan de voorgevel en het vervangen van de achtergevel van dit bijzondere gebouw hebben het euvel verholpen.


Automatische zonwering komt tevoorschijn bij veel zon op de gevel. Als het avond wordt of de zon achter de wolken verdwijnt, rollen de screen zichzelf weer op.Mark