LINDENGRACHT AMSTERDAM

interieur, architectuur

jaar: 1999-2001

type: verbouw en interieur

locatie: Jordaan, Amsterdam

status: opgeleverd

cliënt: vertrouwelijk

team: Jeroen Mensink, Arjen Zaal

aannemer: Bouwbedrijf De Vlucht

constructeur: Royal Haskoning

fotograaf: Kees Hummel
Middenin de Jordaan in Amsterdam zijn de onderste twee lagen van dit monument uit 1748 getransformeerd tot een woonhuis en is het oude gebouw voorzien van een nieuwe fundering. Alle ruimten staan in open verbinding met elkaar (alleen het toilet is een aparte, afsluitbare ruimte geworden), maar door de indeling in dit relatief diepe grachtenpand en de vele niveauverschillen heeft iedere woonfunctie een specifieke eigen plek gekregen met een geheel eigen karakter.

Het souterrain heeft een hogere verdiepingshoogte gekregen door de nieuwe vloer lager te leggen en krijgt door een ruime vide aan de achtergevel veel daglicht tot diep in het gebouw.

De uitbouw aan de achterkant is omgetoverd tot een groot meubel dat tevens dienst doet als trappenhuis en alle niveaus, inclusief het dakterras, met elkaar verbindt. In het 6 meter hoge meubel van berkentriplex zijn ook het toilet, de pantry, de installaties en een aquarium ingebouwd.


De slaap- en badkamer zijn ondergebracht in de oude bergruimte op de achterplaats, met een nieuwe doorbraak verbonden met het grote berken meubelstuk en de rest van het huis. Boven het bad en de douche bevindt zich een groot daklicht. Een verdiepingshoog badkamerscherm met horizontale lichtsleuven schermt de badruimte af van de slaapruimte.

De oude vloerdelen die zijn verwijderd om de vide te maken, zijn gebruikt om de rest van de vloer te repareren en voor de houten treden van de nieuwe stalen trap. De keuken bestaat uit een vrijstaand terrazzo blad van 1,5 bij 4 meter, waar alle kookapparatuur ingebouwd is. Een groot dressoir op de woonverdieping verandert ter plaatse van de vide in een boekenkast op de laag van het souterrain.

Het kookeiland heeft een betonnen werkblad met een terrazzo afwerking. Op de achtergrond de patio en in de verte de slaapkamer.


Alle ingebouwde meubelen zijn van berkentriplex gemaakt. De historische houten vloer is alleen geschuurd en gelakt.

Centraal in het huis staat een verdiepingen hoog houten meubel, waarin alle servicefuncties zijn opgenomen en die de verbindingen legt tussen alle vloerniveaus binnen en buiten. Daarin is ook een ingebouwd aquarium opgenomen.Doorkijkje in het trappenhuis.


De badkamer en de slaapruimte staan in open verbinding met elkaar.


Stalen trap met treden van oude vloerdelen verbindt het souterrain met de belle etage. Zowel de trap als de leuning zijn op maat voor dit huis ontworpen. De hoge boekenkast in de vide knikt om de houten verdiepingsvloer om tot een dressoir in de woonkamer.

 

Mark