GELUIDSCHERM A16 DORDRECHT

infrastructuur

In opdracht van de gemeente Dordrecht en het Ingenieursbureau Drechtsteden hebben we een geluidscherm ontworpen langs de A16 om de gebiedsontwikkeling Amstelwijck in Dordrecht-Zuid mogelijk te maken. Ook aan de andere zijde van Amstelwijck werken we aan nieuwe geluidschermen, langs zowel de N3 als het spoor.

Het ontwerp voor dit begroeide geluidscherm van maar liefst 10 meter hoog en 1,2 kilometer lang zit vol ecologische voorzieningen en heeft een glazen top die over de weg heen buigt om het geluid nog beter af te vangen.

Het geluidscherm staat in het verlengde van het markante scherm van collega Hans van Heeswijk uit de jaren negentig, het gebogen betonnen scherm. Om het nieuwe scherm respectvol aan te sluiten, hebben we een bajonetoplossing bedacht om de twee schermen op elkaar aan te laten sluiten. Achter de uiteinden van de twee schermen staat een tweede scherm die de opening tussen de twee schermen afdicht.

De foto’s zijn van net voor de oplevering. Zodra het scherm volledig in volledig volgroeide beplanting staat, zullen we uiteraard een update laten maken door Kees Hummel.

jaar 2020 - 2023

type Geluidscherm

locatie Dordrecht

status opgeleverd

cliënt Gemeente Dordrecht, Ingenieursbureau Drechtsteden

team Jeroen Mensink, André de Hoop, Stefanos Filippas, Salomé Suarez Vilas, Cas Bollen, Luuk Tondeur

aannemer Heijmans

fotograaf Kees Hummel