GAVI-kavel den haag

architectuurStudie meervoudig ruimtegebruik locatie tramremise HTM


De GAVI-kavel is al jaren een braakliggende ruimtereservering voor de stad Den Haag. Op een deel van de locatie is een nieuwe tramremise voor de HTM gepland. De opgave is om te onderzoeken of de locatie door meervoudig ruimtegebruik en het toevoegen van programma efficiënter gebruik kan maken van de beschikbare ruimte op de kavel en tegelijk een meerwaarde kan bieden voor de omgeving. Ook moet het voorstel een plek bieden voor concrete ruimtebehoefte vanuit Den Haag.

Landschappelijke inpassing
Het plan voegt zich naar zijn historische context en zijn huidige en toekomstige omgeving. Waarbij de plint van het gebouw naadloos overloopt in de parkachtige omgeving (het onderste deel van het gebouw presenteert zich als een park) met daarop een configuratie van losse gebouwen die past bij de schaal en de verkaveling van het visiedocument voor de rest van de GAVI-kavel. De remise zelf wordt omzoomd door een grote, groene wal, van waaraf ook toegang tot het programma boven de remise wordt georganiseerd. Een groot gat in het hart van het nieuwe gebouw, laat licht door tot diep in het gebouw en de remise. De benodigde kantoren voor de HTM kunnen ook in het nieuwe volume worden opgenomen, in plaats van op de begane grond, met uitzicht op de arriverende en vertrekkende trams.

Gebouw als gestapeld landschap
De indeling van het gebouw is flexibel. De ruimten kunnen in kleinere units (rond de 200 m2) of in grotere units (rond de 1.500 m2) of zelfs hele grote units van ongeveer 6.000 m2 worden ingedeeld. Een neutrale kolomstructuur rondom een parkeergarage in het hart van het gebouw maakt die flexibele indeling mogelijk. Bovendien kunnen auto’s en (kleine) bestelwagen’s tot op de verdiepingen bij de werkruimten komen. Grote vrachtwagens parkeren in de plint van het gebouw op de begane grond, waarna de goederen verder via liften en/of hellingbanen naar de verdiepingen worden gebracht.

Bovenop de plint wordt het parkdak aangelegd. Een typisch Hollands polderlandschap met een groen dak en ruimte voor waterberging in de vorm van sloten. Op dit niveau bevinden zich de publieke functies van de los op het dak geplaatste gebouwen. Hier komt de daghoreca voor de lunch of borrel en de eventuele groepsevenementen van de gebruikers van het gebouw. Met uitzicht op het groene dak en een blik op de omringende stad, met het Prins Clausplein, het stadion van ADO en de skyline van de binnenstad van Den Haag.

Bovenop de losse gebouwen bevinden zich groene daken met PV-panelen. Duurtussen staan kleine windturbines voor het opwekken van groene stroom. De groene en zichtbaar duurzame uitdrukking van deze schematische opzet van de voorkeursvariant, heeft de potentie om van dit complex een icoon van de duurzame ambities van de stad te maken.
jaar 2022

type architectuur, landschap, stedenbouw

locatie GAVI-kavel, Den Haag

status haalbaarheidsstudie

cliënt MRDH, HTM, Gemeente Den Haag

team Jeroen Mensink, André de Hoop, Salomé Suarez, Shane Kemp, Inge Paessens, Luuk Tondeur, Manon van den Boom, Alberto Fuentes-Valcárcel, Anna Koning, Sijvert Commandeur, Belle Boss

i.s.m. Antea Group (advies planeconomie, bouwkostenraming)