Andorinha de Areia

architectuur
Oud worden in Portugal


Het platform Buildner Architecture Competitions organiseert regelmatig prijsvragen romdom actuele maatschappelijke thema’s. De prijsvraag voor een gebouw voor een (internationale) groep ouderen die met zorg oud willen worden sprak ons aan. In een klein dorpje, in een glooiend landschap tussen Lissabon en Porto, leek ons een uitgelezen gelegenheid om als team te experimenteren buiten de reguliere opdrachten om.

De prijsvraag was aanleiding om nieuwe software te testen en als team te discussieren over de koers van het bureau. Hoe kijken we aan tegen de huisvesting van een groeiend groep ouderen in Europa, hoe gaan we om met zorgvuldige en duurzame inpassing in het landschap en hoe is het om met een internationaal team aan internationale opgaven te werken.
Het gebouw beschikt over een gemeenschappelijke woonruimte, waar samen gegeten kan worden en het uitzicht over het heuvellandschap grandioos is.

Patio met vergezichten


Het gebouw is ontworpen als een plein aan de doorgaande weg, met een openbare kapel, een klein café en de toegang tot de ouderenwoningen in de lager gelegen en in het landschap verzonken vleugels van het gebouw.

Het programma van de ouderenhuisvesting is georganiseerd rondom een patio, die in open verbinding staat met het omringende landschap. De patio over twee lagen geeft daglicht tot diep in het gebouw, biedt een beschutte buirenruimte (met moestuin) en verbindt de ouderengemeenschap met de omgeving. Op en aan het gebouw geven terrassen uitzicht op de heuvels.


jaar 2023

type prijsvraag

locatie Portugal

status honorable mention

cliënt Buildner Architecture Competitions

team Jeroen Mensink, André de Hoop, Inge Paessens, Salomé Suárez Vilas, Shane Kemp, Luuk Tondeur, Manon van den Boom, Mara Wessendorp, Ariane Lafitte