werk

*

Lucent terrein, Hilversum

Lucent terrein, Hilversum — stedenbouwkundig plan

Vogelvlucht Lucentterrein Hilversum

*Vogelvlucht Lucentterrein Hilversum*Omslag Lucent krant*Positie Lucent binnen Hilversum*locatie*Bestaande context Lucentterrein*Nieuwe context Lucentterrein*Stedenbouwkundige plankaart*Plankaart buitenruimte*Impressie Lucentweg*Impressie Lucentweg*Impressie stadstuin*Infographic planning*

*

*

Lucent terrein, Hilversum

— stedenbouwkundig plan

Begin 2016 is het Stedenbouwkundig Plan voor het Lucentterrein in Hilversum afgerond. Met de transformatie van het Lucentterrein (in totaal 3,8 hectare) gaan de Alliantie en de gemeente Hilversum het bestaande kolossale kantorencomplex van 40.000 m2 omtoveren tot een woon- en werkbuurt. Op deze plek worden in de komende jaren bijna 300 nieuwe woningen gerealiseerd voor verschillende doelgroepen. Het open karakter van het terrein blijft zoveel mogelijk gehandhaafd, terwijl de aansluiting op de omgeving sterk wordt verbeterd.

Een deel van de bestaande kantoorgebouwen wordt gesloopt om plaats te maken voor een mix van huur- en koopwoningen. Appartementengebouwen staan straks in een autovrije stadstuin en de nieuwe eengezinswoningen vormen samen met de bestaande woningen aan de Siemensstraat een logisch, afgerond bouwblok.

Met deze binnenstedelijke herontwikkeling wordt de leegstand in Hilversum drastisch gereduceerd en wordt een aantrekkelijk en onderscheidend woonmilieu toegevoegd aan het centrum van Hilversum.

Centraal in de stad, verbonden met de omgeving
Het Lucentterrein ligt centraal in Hilversum, op slechts vijf minuten lopen van het centraal station. In de directe omgeving zijn volop voorzieningen aanwezig, zoals supermarkten, winkelcentrum Seinhorst, scholen, uitvalswegen, het stadshart van Hilversum en de heide. Het private terrein ligt nu nog geïsoleerd in zijn omgeving, maar is straks een openbaar toegankelijke stadstuin en veel beter verbonden met de omliggende buurt.
Het terrein ligt aan het uiteinde van een groene wig in de stad die helemaal tot aan de heidevelden aan de noordrand van Hilversum strekt. Om het bijzondere karakter van deze plek nog meer te versterken, wordt het gebied zo groen mogelijk en grotendeels autovrij ingericht.

Wonen en werken, hergebruik en nieuwbouw
In het gebied wordt een menging van wonen en werken gerealiseerd, waardoor het gebied 24 uur per dag wordt gebruikt en een levendige buurt ontstaat. Van het huidige kantorencomplex zal circa 10.000 m2 worden hergebruikt voor starterswoningen en het nieuwe kantoor van de Alliantie, allebei naar een ontwerp van Studioninedots (zie website studioninedots). De overige 30.000 m2 leegstaand kantoor zal worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen, die bestaan uit een mix van appartementen en grondgebonden woningen.

Centrale plaats en publieke tuin
Centraal in het gebied komt een openbare ontmoetings- en speelplaats. Aan deze op de zon georiënteerde plaats komen zowel woningen als de entree van het kantoor van de Alliantie. De inrichting van de publieke tuin refereert aan de Hilversumse heide.
Voor de ontsluiting van deze nieuwe buurt wordt slechts één nieuwe straat toegevoegd, deze wordt ingericht als 30 km/h straat. Parkeren gebeurt zoveel mogelijk uit het zicht, in de verdiepte parkeergarage onder de plaats, in parkeerkoffers op het terrein en het (voormalige) Lemetterrein aan de overzijde van de Larenseweg.

Vervolg
Het kantoor van de Alliantie is inmiddels in gebruik. De starterswoningen in het bestaande gebouw worden eind 2016 opgeleverd. In de herfst van 2016 worden de overige kantoorgebouwen gesloopt en zullen de appartementen en de grondgebonden woningen worden gerealiseerd. Deze zullen, zoals het nu lijkt, in het voorjaar van 2019 worden opgeleverd.

*

*

*

meer werk

*

Circulair kantoor Lokhorst Bouw en Ontwikkeling

Circulair kantoor Lokhorst Bouw en Ontwikkeling

Lokhorst Bouw en Ontwikkeling groeide uit de jas en moest op zoek naar een groter kantoor. Pal naast de Velsertunnel werd een leegstaand kantoorgebouw betrokken. Voor een bescheiden budget werd het gebouw …

Nieuwe Herengracht

Nieuwe Herengracht

Eind vorige eeuw verscheen aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam een bijzonder gebouw van de hand van architect Tjaarda Mees, op de plek waar zich voorheen de poort naar het binnenterrein bevond. …

Denzlingen

Denzlingen

Voor de Zuid-Duitse plaats Denzlingen hebben we op uitnodiging meegedaan aan de competitie voor het plan voor de uitbreiding voor de komende jaren. Ons voorstel is doorgedrongen tot de tweede ronde, maar …

*

meer werk…

*

*

*

*

*

*

*

© 2008 Jeroen Mensink — Design, CMS & Code Joris Landman