werk

*

Lindengracht Amsterdam

Lindengracht Amsterdam — verbouwing monument

FNV campagne

*FNV campagne*FNV campagne*FNV campagne*woonruimte*aquarium*trappenhuis in houten meubel*stalen trap, treden van oude vloerdelen*woonkeuken*zicht vanuit de binnenplaats op de twee woonverdiepingen*badkamerscherm*badkamer*doorsneden*locatie*

*

*

Lindengracht Amsterdam

— verbouwing monument

Middenin de Jordaan in Amsterdam zijn de onderste twee lagen van dit monument uit 1748 getransformeerd tot een woonhuis en is het oude gebouw voorzien van een nieuwe fundering. Alle ruimten staan in open verbinding met elkaar (alleen het toilet is een aparte, afsluitbare ruimte geworden), maar door de indeling in dit relatief diepe grachtenpand en de vele niveauverschillen heeft iedere woonfunctie een specifieke eigen plek gekregen met een geheel eigen karakter.
Het souterrain heeft een hogere verdiepingshoogte gekregen door de nieuwe vloer lager te leggen en krijgt door een ruime vide aan de achtergevel veel daglicht tot diep in het gebouw.

De uitbouw aan de achterkant is omgetoverd tot een groot meubel dat tevens dienst doet als trappenhuis en alle niveaus, inclusief het dakterras, met elkaar verbindt. In het 6 meter hoge meubel van berkentriplex zijn ook het toilet, de pantry, de installaties en een aquarium ingebouwd.

De slaap- en badkamer zijn ondergebracht in de oude bergruimte op de achterplaats, met een nieuwe doorbraak verbonden met het grote berken meubelstuk en de rest van het huis. Boven het bad en de douche bevindt zich een groot daklicht. Een verdiepingshoog badkamerscherm met horizontale lichtsleuven schermt de badruimte af van de slaapruimte.

De oude vloerdelen die zijn verwijderd om de vide te maken, zijn gebruikt om de rest van de vloer te repareren en voor de houten treden van de nieuwe stalen trap. De keuken bestaat uit een vrijstaand terrazzo blad van 1,5 bij 4 meter, waar alle kookapparatuur ingebouwd is. Een groot dressoir op de woonverdieping verandert ter plaatse van de vide in een boekenkast op de laag van het souterrain.

  • jaar — 1999-2001

  • cliënt — vertrouwelijk

  • status — opgeleverd

  • team — Jeroen Mensink, Arjen Zaal

  • aannemer — Bouwbedrijf De Vlucht

  • locatie — Jordaan, Amsterdam

  • fotograaf — Kees Hummel

  • constructeur — Royal Haskoning

  • keywords — woningbouw (11), interieur (8), alle keywords

*

*

*

meer werk

*

Nieuwe Herengracht

Nieuwe Herengracht

Eind vorige eeuw verscheen aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam een bijzonder gebouw van de hand van architect Tjaarda Mees, op de plek waar zich voorheen de poort naar het binnenterrein bevond. …

Lucent terrein, Hilversum

Lucent terrein, Hilversum

Begin 2016 is het Stedenbouwkundig Plan voor het Lucentterrein in Hilversum afgerond. Met de transformatie van het Lucentterrein (in totaal 3,8 hectare) gaan de Alliantie en de gemeente Hilversum het bestaande kolossale …

Denzlingen

Denzlingen

Voor de Zuid-Duitse plaats Denzlingen hebben we op uitnodiging meegedaan aan de competitie voor het plan voor de uitbreiding voor de komende jaren. Ons voorstel is doorgedrongen tot de tweede ronde, maar …

*

meer werk…

*

*

*

*

*

*

*

© 2008 Jeroen Mensink — Design, CMS & Code Joris Landman