werk

*

Uitbreiding Hollandse Brug

Uitbreiding Hollandse Brug — prijsvraaginzending 'Epifyt'

doorsnede

*doorsnede*balkon*paneel 1*paneel 2*locatie*vogelvlucht*vogelvlucht*plattegrond*aanzicht*doorsneden*

*

*

Uitbreiding Hollandse Brug

— prijsvraaginzending 'Epifyt'

De prijsvraaginzending voor de Hollandse Brug, onder het motto Epifyt ingezonden, is een voorstel voor de gevraagde verdubbeling van de bestaande brug aan het begin van de A6. De brug vormt de markering van het oude land (Muiden) naar het nieuwe land (Flevopolder) en de entree naar het nieuwe Almere.

De bestaande Hollandse Brug is een civiel kunstwerk met een eenvoudige opzet. Een vaste, betonnen brug over pijlers in het water. Sober en doelmatig. Een plank over een sloot, maar dan in het groot. De aanstaande verdubbeling van de huidige brug moet zo veel mogelijk bij dat beeld aansluiten. Dat betekent geen markante boogbrug, spectaculaire tuibrug of grote 3-dimensionale vakwerkbrug, maar gewoon een tweede plank over de sloot. Het zou bij wijze van spreken een kopie kunnen zijn van de huidige brug.

De verdubbeling van de ruimte voor het autoverkeer biedt daarmee in zichzelf geen aanleiding voor een beeldbepalende ingreep. Een goede verbinding voor langzaam verkeer, fietsers en voetgangers, des te meer. Die gaan nu verloren in het geweld van de grootschalige betonnen constructie en het lawaai en de angstaanjagende hoge snelheid van zowel auto's, bussen, vrachtauto's en treinen. Het huidige voet- en fietspad ligt zelfs tussen de langs denderende treinen en het langsrazende autoverkeer.

Een sierlijke, meeliftende stalen constructie voor langzaam verkeer, een toevoeging aan de betonnen constructie, bepaalt de rand en daarmee het aanzicht van de brug. Vanaf deze route hebben fietsers en voetgangers prachtig uitzicht over het Gooimeer en de schepen die onder de brug door varen. Een continu scherm biedt bescherming tegen de westenwind en het verkeerslawaai. Halverwege de oversteek biedt een uitkragend balkon de mogelijkheid om even mijmerend over het water uit de kijken en een hieraan gekoppeld platform dat onder de betonnen brug is gehangen geeft de bezoeker even een kijkje in de wereld onder de brug. Staand op dit bijzondere platform waant men zich in een ‘kathedrale ruimte’, gevormd door het betonnen brugdek en de zware pijlers. Hier ontstaat een surreële locatie waar men op bijzondere wijze het geluid van het verkeer ervaart maar zich er tegelijkertijd los van weet. Licht- en geluideffecten dramatiseren de ervaring van deze betonnen kathedraal.

De langzaamverkeerroute verbindt zowel de steden Almere, Naarden, Muiden en Amsterdam, als de beide oevers aan weerzijden van de brug met elkaar. Het vormt een directe verbinding tussen het Gooi en de stranden van Zuidelijk Flevoland en, omgekeerd, van Almere met de natuurgebieden in het Gooi. De nieuwe brug bedient zowel dagelijks woon-werk- als recreatief langzaam verkeer. De brug vormt een belangrijke schakel in de Flevoroute, die weer aansluit op de Gooi- en Vechtroutes.

*

*

*

meer werk

*

Circulair kantoor Lokhorst Bouw en Ontwikkeling

Circulair kantoor Lokhorst Bouw en Ontwikkeling

Lokhorst Bouw en Ontwikkeling groeide uit de jas en moest op zoek naar een groter kantoor. Pal naast de Velsertunnel werd een leegstaand kantoorgebouw betrokken. Voor een bescheiden budget werd het gebouw …

Nieuwe Herengracht

Nieuwe Herengracht

Eind vorige eeuw verscheen aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam een bijzonder gebouw van de hand van architect Tjaarda Mees, op de plek waar zich voorheen de poort naar het binnenterrein bevond. …

Lucent terrein, Hilversum

Lucent terrein, Hilversum

Begin 2016 is het Stedenbouwkundig Plan voor het Lucentterrein in Hilversum afgerond. Met de transformatie van het Lucentterrein (in totaal 3,8 hectare) gaan de Alliantie en de gemeente Hilversum het bestaande kolossale …

*

meer werk…

*

*

*

*

*

*

*

© 2008 Jeroen Mensink — Design, CMS & Code Joris Landman