werk

*

Dappere Maurits

Dappere Maurits — Collectief particulier opdrachtgeverschap in de dapperbuurt

interieur

*interieur*interieur*trappenhuis*badkamer*trappenhuis*trap naar dakterras*verdeling van de woningen binnen het bestaande gebouw*woning Annelieke & Michiel*woning Marleen & Arie*woning Margot & René*woning Wilma & Jason*woning Sandra & Daniëlle*locatie*

*

*

Dappere Maurits

— Collectief particulier opdrachtgeverschap in de dapperbuurt

In de Dappere Maurits hebben vijf huishoudens allemaal een deel van het bestaande gebouw gekocht en hebben ze allemaal hun eigen woning mogen vormgeven. Ieder huis is uniek. Alles is maatwerk. Het betreft hier een uniek experiment met collectief particulier opdrachtgeverschap, waarbij de woningcorporatie De Key (De Principaal) en het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer een belangrijke rol hebben gespeeld om bewoners in de Dapperbuurt de kans te geven hun eigen woning te realiseren en op die manier onderdeel te zijn van de grootschalige verbetering van de buurt die momenteel gaande is.

Annelieke & Michiel – Een woning over twee lagen, met wonen op de begane grond in een hele open plattegrond met een eetkeuken aan de straat- en de woonruimte aan de tuinzijde. Een groot meubelstuk organiseert de grote open leefruimte en staat temidden van de hal, de eetkeuken en de woonruimte. Het meubelstuk biedt plaats aan een deel van de keuken, de garderobe en de bergruimte en is afsluitbaar met verdiepingshoge schuifpanelen. Op de eerst verdieping bevinden zich de slaapkamers en de badkamer, bereikbaar via een overloop die in open verbinding staat met de begane grond. Het trapgat wordt afgescheiden door een lage kast die als borstwering fungeert.

Margot & René – Een royale bovenwoning over drie lagen. De onderste verdieping, met een ruime entree met toilet en garderobe, is de slaapverdieping van de kinderen. De kinderbadkamer ligt tussen de beide slaapkamers. De slaapkamer aan de tuinzijde heeft een met een grote schuifdeur afsluitbaar deel dat tevens als TV- en logeerkamer dient. Daarboven is de woonlaag gesitueerd, van voor tot achter helemaal open, met een ruime open keuken aan de tuinkant en de woonruimte uitkijkend over de straat en de Singelgracht. Een knusse zolderlaag biedt ruimte aan de ouderslaapkamer, badkamer en twee werkplekken. Alle verdiepingen staan met elkaar in open verbinding via vides.

Marleen & Arie – Een woning over twee beuken naast elkaar en twee verdiepingen boven elkaar met een bijzondere routing door het huis. De begane grond is, naast entree en toegang tot de tuin, de slaapverdieping met eigen badkamers voor ouders en kind. Na 180 graden te zijn omgedraaid aan het einde van de gang, loop je de trap op naar de geheel open woonruimte op de eerste verdieping. Bovenaan de trap bieden zes ramen op rij panoramisch uitzicht over de Singelgracht en de stad. Deze leefruimte bestaat uit een verzameling plekken voor koken, eten, lezen en ontspannen zitten rondom de trapkern naar de bovengelegen woningen.

Wilma & Jason – Ruime en open bovenwoning over drie verdiepingen. De entreeverdieping met toilet is tevens de slaapverdieping met twee slaapkamers, grenzend aan de badkamer en een ruimte voor de was. De twee bovenste lagen zijn geheel leefruimte, met elkaar verbonden door een spectaculaire vide met een groot daklicht erboven. De woonverdieping met open keuken heeft aan de voorkant uitzicht over het water en grenst aan de achterkant aan de tuinzijde. De bovenste verdieping heeft een bijna volledig wegschuifbaar glazen dak, waardoor het bijna een buitenruimte wordt. Hier bevindt zich dan ook een ingebouwde barbecue. Aan de voorzijde is nog een ruime studeerruimte voor twee personen aan de vide.


Sandra & Daniëlle – De bovenwoning is verdeeld over drie verdiepingen met bijna vierkante, open en flexibele plattegronden. De entree op de onderste laag, bovenaan de trap, is rechtstreeks in de woonruimte. Enkel het toilet en een voorportaal, c.q. de garderobe zijn van deze open ruimte afgesloten. De middelste verdieping is een eetkeuken met, zittend aan de grote eettafel bij het raam, ruim uitzicht over de stad, het water en de Mauritskade. De bovenste verdieping is een open ruimte die geheel als slaapruimte fungeert en heeft een open badkamer met een ligbad onder de oude spanten van het schuine dak. Een dakluik biedt toegang tot het terras op het dak.

*

*

*

meer werk

*

Circulair kantoor Lokhorst Bouw en Ontwikkeling

Circulair kantoor Lokhorst Bouw en Ontwikkeling

Lokhorst Bouw en Ontwikkeling groeide uit de jas en moest op zoek naar een groter kantoor. Pal naast de Velsertunnel werd een leegstaand kantoorgebouw betrokken. Voor een bescheiden budget werd het gebouw …

Nieuwe Herengracht

Nieuwe Herengracht

Eind vorige eeuw verscheen aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam een bijzonder gebouw van de hand van architect Tjaarda Mees, op de plek waar zich voorheen de poort naar het binnenterrein bevond. …

Lucent terrein, Hilversum

Lucent terrein, Hilversum

Begin 2016 is het Stedenbouwkundig Plan voor het Lucentterrein in Hilversum afgerond. Met de transformatie van het Lucentterrein (in totaal 3,8 hectare) gaan de Alliantie en de gemeente Hilversum het bestaande kolossale …

*

meer werk…

*

*

*

*

*

*

*

© 2008 Jeroen Mensink — Design, CMS & Code Joris Landman