werk

*

Circulair kantoor Lokhorst Bouw en Ontwikkeling

Circulair kantoor Lokhorst Bouw en Ontwikkeling — Het Nieuwe Werken in een circulaire jas

Ontmoetingsruimte voor overleg

*Ontmoetingsruimte voor overleg*plattegronden*plattegrond begane grond*Ontvangstruimte met balie*plattegrond eerste verdieping*Aanlandplekken en informele overlegplekken naast de koffie corner*ontmoetingsruimte voor overleg*plattegrond tweede verdieping*Overlegtafel en stoelen door Dirk van der Kooij*Concentratiewerkplekken*plattegrond derde verdieping*ontmoetingsruimte voor overleg*signing trappenhuis*plattegrond vierde verdieping*informele ontmoetingsruimte*ontwerp folie*

*

*

Circulair kantoor Lokhorst Bouw en Ontwikkeling

— Het Nieuwe Werken in een circulaire jas

Lokhorst Bouw en Ontwikkeling groeide uit de jas en moest op zoek naar een groter kantoor. Pal naast de Velsertunnel werd een leegstaand kantoorgebouw betrokken. Voor een bescheiden budget werd het gebouw aangepast en geschikt gemaakt voor het Nieuwe Werken van Lokhorst en voorzien van een flexibel huisvestingsconcept. Nieuwe en aanvullende soorten werkplekken faciliteren flexibel werken, waardoor ruimte efficiënter wordt gebruikt en integraal werken en onderlinge samenwerking wordt verbeterd. Naast het management van de verhuizing en het ontwerp van de verbouwing, hebben we ook het ontwerp voor het nieuwe circulaire interieur en een groot deel van de meubelen gemaakt.

HET NIEUWE WERKEN
Voor de nieuwe inrichting moest het sterk verouderde kantoor worden verbouwd en voorzien van werkplekken volgens de principes van het Nieuwe Werken. Aan het gebouw zelf zijn relatief kleine ingrepen gedaan, aangezien het gebouw voor een aantal jaren is gehuurd en niet in eigendom is van Lokhorst. De verdiepingen werden veel opener gemaakt door het weghalen van systeemwanden en ingericht met een mix van flexibele werkplekken en informele zitjes. Individuele kantoorcellen en donkere gangen verdwenen en verschillende vormen van ontmoeting worden in de nieuwe situatie gefaciliteerd. Open werkvloeren zijn ingericht met standaard flexplekken met nieuwe, grote en in hoogte verstelbare bureaus en grote, vrijgevormde werkeilanden met aanlandplekken. Daarnaast zijn concentratiewerkplekken gemaakt - die ook als belplek gebruikt kunnen worden - en open, informele loungezitjes bij de koffie corner. Enkele afsluitbare ruimtes doen dienst als projectruimte, zijn ingericht voor formeel overleg of als ruimte voor lean-sessies met grote groepen. De directievertrekken doen tevens dienst als vergaderlocatie als de directieleden buiten de deur zijn.

VIER TYPEN MEUBELEN
Om de kosten zoveel mogelijk te beperken is voor het nieuwe interieur zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het bestaande meubilair uit het oude kantoor. Dit is deels aangevuld door tweedehands meubelen - voor speciale plekken met vintage stukken - en deels door nieuwe, op maat gemaakte werkplekken gemaakt uit afval. Vezels, oud papier en hergebruikt kunststof zijn door middel van mengen, persen, vormen en 3D printen verwerkt tot nieuwe meubelen die na gebruik geheel terug kunnen in de kringloop van materialen. Zo zijn de bureaus en de overlegtafels gemaakt van afvalvezels die na gebruik weer kunnen worden ingeleverd bij de leverancier (de circulaire supply chain Triboo) om tot een volgend product te worden omgetoverd. Waar nodig zijn deze artikelen nog aangevuld met enkele goedkope Ikea producten.
Voor enkele bijzondere ruimtes zijn op maat gemaakte tafels en stoelen geproduceerd uit afvalkunststof door Dirk van der Kooij. Oude koelkastinterieurs, tuinstoelen en hergebruikte prototypes zijn tot tafelbladen samengeperst of door een robotarm in 3D vormen tot stoelen geprint.

CONCEPT
Om tot een samenhangend geheel te komen met al die verschillende soorten meubelstukken en een huiselijke, informele sfeer te creëren
die goed aansluit bij het Nieuwe Werken, hebben we de zogenaamde Mad Men strategie bedacht. Deze met prijzen overladen televisieserie is gesitueerd in het kantoor van een reclamebureau in het New York van de jaren zestig en zeventig en hebben we als referentie gehanteerd. De gedateerde uitstraling van de bestaande meubelen uit het oude kantoor hebben we aangevuld met tweedehands en vintage meubelen die daar goed bij passen. De nieuwe op maat geproduceerde, circulaire meubelen zijn ontwerpen als ‘vintage meubelen met een hedendaagse twist’, passend bij de rest en bemiddelend tussen oud, vintage en nieuw. De fotoserie van het uiteindelijke resultaat maakt dan ook een knipoog naar de veelgeprezen TV serie.


SIGNING
Zowel aan de buitenkant als aan de binnenzijde van het gebouw hebben we de signing ontworpen, pas-send bij het nieuwe interieur en uitdrukking gevend aan de identiteit van Lokhorst. Grote, verlichte letters op het dak maken aan voorbijgangers op de snelweg duidelijk dat Lokhorst hier gevestigd is. Dichterbij wijzen banieren en het adresbord de weg naar de entree van het kantoor.
Binnen is het gehele trappenhuis, dat al rijkelijk werd voorzien van daglicht door een groot daklicht, in de kleur van Lokhorst (okergeel) geschilderd. Verdiepingen en ruimtes worden aangeduid in een lettertype dat refereert aan oude typemachineletters. Ook de aanduidingen op de inzamelingsstations voor gescheiden afval en de stickers ter aanduiding van de toiletten zijn speciaal ontworpen voor dit project.
Voor de glazen wanden van de ruimtes die meer privacy vragen, hebben we folie ontworpen. Voorzien van een patroon dat losjes gebaseerd is op het logo van Lokhorst, aaneengeregen tot een driedimensionaal abstract stratenpatroon.

*

*

*

meer werk

*

Nieuwe Herengracht

Nieuwe Herengracht

Eind vorige eeuw verscheen aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam een bijzonder gebouw van de hand van architect Tjaarda Mees, op de plek waar zich voorheen de poort naar het binnenterrein bevond. …

Lucent terrein, Hilversum

Lucent terrein, Hilversum

Begin 2016 is het Stedenbouwkundig Plan voor het Lucentterrein in Hilversum afgerond. Met de transformatie van het Lucentterrein (in totaal 3,8 hectare) gaan de Alliantie en de gemeente Hilversum het bestaande kolossale …

Denzlingen

Denzlingen

Voor de Zuid-Duitse plaats Denzlingen hebben we op uitnodiging meegedaan aan de competitie voor het plan voor de uitbreiding voor de komende jaren. Ons voorstel is doorgedrongen tot de tweede ronde, maar …

*

meer werk…

*

*

*

*

*

*

*

© 2008 Jeroen Mensink — Design, CMS & Code Joris Landman