werk

*

Bubble Belluno

Bubble Belluno — transformatie van een urbaan landschap

perspectief

*perspectief*tuin*Liston*kiosk*plattegrond*terras*krantenkiosk*bushalte*

*

*

Bubble Belluno

— transformatie van een urbaan landschap

Belluno is een kleine stad in het noordoosten van Italië, vlakbij de grens met Oostenrijk, gelegen op een heuvel aan de oever van de rivier Piave. Het heeft een karakteristieke middeleeuwse stadsplattegrond, waarin de historische elementen nog duidelijk herkenbaar zijn: de oude stadsmuren en stadspoorten, de compacte bebouwing met z’n openbare pleinen en de oude toren van het middeleeuwse kasteel.
De prijsvraag vroeg om herinrichting van het Piazza dei Martiri (een belangrijk stadsplein in Belluno), een stedelijke leegte van buitenproportionele afmetingen voor de schaal van deze kleine stad. Het plein ligt aan de voet van de oude stadsmuur. Behalve een voorstel voor de inrichting van het plein, werd ook gevraagd een ontwerp te maken voor straatmeubilair (zoals terrassen voor de cafés en krantenkiosken) als integraal onderdeel van het plein.

Drie belangrijke elementen bepalen samen de publieke ruimte van het plein. Een zuilengang (portico), die de wand vormt aan de noordkant van het plein en ruimte biedt aan winkels en cafés. Een 19e eeuws park met volwassen bomen. En een grote hoeveelheid straatmeubilair van verschillende stijlen en uit verschillende tijden, die het plein gefragmenteerd en chaotisch maakt.
Het nieuwe ontwerp brengt eenheid en samenhang in deze gefragmenteerde stedelijke ruimte en biedt alle losse objecten op het plein een gemeenschappelijk uitgangspunt. Bedoeld om de volle potentie van het plein te benutten en meer mensen in dit publieke domein samen te brengen.
De bestrating van het plein wordt uitgevoerd als een doorlopend vlak, van gevel tot gevel op gelijk niveau, waarop alle andere elementen hun plek krijgen. De zuilengang, de voetgangersroutes, de straat, parkeerplaatsen, terrassen van de cafés, bushaltes en al het losse straatmeubilair. Op het plein hebben voetgangers voorrang. Auto’s zijn toegestaan, maar mogen alleen met beperkte snelheid het plein passeren.

Het ontwerp voor het nieuwe plein bestaat uit de volgende elementen:

De stenen vloer
De doorlopende vloer van het plein ligt op hetzelfde niveau en wordt gemaakt van één materiaal (kleine blokken graniet). Het vormt als het ware een samenbindende ondergrond voor alle overige elementen, het brengt eenheid in de versnipperde ruimte. Met natuurstenen, rechthoekige vlakken in het plaveisel wordt de plaats aangeduid (als een soort eilanden) voor het losse straatmeubilair, zoals terrassen van cafés, bushaltes, krantenkiosken, parkeerplaatsen en de rijbaan.

De tuin
Het 19e eeuwse parkje wordt gespaard, maar getransformeerd naar een tuin geschikt voor de meer hedendaagse vorm van gebruik. In zijn abstracte vorm refereert het ontwerp voor de tuin aan alle elementen die het landschap van deze streek typeren. De hoge bergen (Dolemieten) die de stad omringen en een statige skyline geven. De Piave rivier, met z’n historisch belang, en de natuurlijke elementen (bossen en meren) uit de omgeving. Enkele ‘bubbles’ (kleine kunstmatige grasheuvels) verrijken de groene ruimte van het park met nieuwe perspectieven en verborgen plekken om te ontdekken. Het zijn ruimten om te rusten, te wandelen of te spelen. Een smal kanaal slingert tussen de grasheuvels door. De kades fungeren als pad waarover je al wandelend de hele tuin kunt doorkruizen. Onder de 40 centimeter hoge rand van deze tuin - een lang, natuurstenen zitelement - is verlichting in de plint verborgen die de tuin in ’s avonds boven het plein laat zweven.

Het straatmeubilair
Alle verschillende elementen die samen het straatmeubilair vormen, hebben hetzelfde karakter en zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. Herkenbaar aan een natuurstenen basement en hun positionering op de rechthoekige natuurstenen vlakken in het plaveisel. De krantenkiosk is geïntegreerd in het lange natuurstenen zitelement rondom de tuin met een lichte opbouw van staal en glas.
Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt in de uitwerking van al het straatmeubilair: op het afdak van de bushalte liggen fotovoltaische zonnepanelen, de energiezuinige straatverlichting werkt op zonnestroom en zoveel mogelijk natuursteen en bestaand materiaal wordt hergebruikt.

  • jaar — 2011

  • type — prijsvraag

  • status — Te laat ingeleverd door TNT

  • team — Mara Pellizzari, Inge Paessens, Arjen Zaal en Jeroen Mensink

  • locatie — Belluno

*

*

*

meer werk

*

Nieuwe Herengracht

Nieuwe Herengracht

Eind vorige eeuw verscheen aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam een bijzonder gebouw van de hand van architect Tjaarda Mees, op de plek waar zich voorheen de poort naar het binnenterrein bevond. …

Lucent terrein, Hilversum

Lucent terrein, Hilversum

Begin 2016 is het Stedenbouwkundig Plan voor het Lucentterrein in Hilversum afgerond. Met de transformatie van het Lucentterrein (in totaal 3,8 hectare) gaan de Alliantie en de gemeente Hilversum het bestaande kolossale …

Denzlingen

Denzlingen

Voor de Zuid-Duitse plaats Denzlingen hebben we op uitnodiging meegedaan aan de competitie voor het plan voor de uitbreiding voor de komende jaren. Ons voorstel is doorgedrongen tot de tweede ronde, maar …

*

meer werk…

*

*

*

*

*

*

*

© 2008 Jeroen Mensink — Design, CMS & Code Joris Landman